Recepten

Het beroemde Speculaasrecept van Paulette

  • 350 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoederIMG-20151113-WA0009
  • ½ theelepel zout
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels speculaaskruiden

Meng de ingrediënten met mixer met kneedhaken of met de magimix. Daarna nog even met de hand. Rol het uit op een stuk bakpapier. De plak moet niet te dun zijn (zeker 2 cm dik). Zorg dat de randen ook niet te dun uitlopen, anders verbranden ze snel. Garneer eventueel met amandelen.
Laat het deeg minstens een nacht staan om de smaak erin te laten trekken.

Verwarm de oven op 175 ° (liefst hete lucht).IMG-20151114-WA0003

Bak in ongeveer 25 minuten. Dat moet je met je eigen oven uitproberen. De binnenkant
moet nog een beetje zacht zijn. Snijd meteen in brokken en laat afkoelen.

De tweede dag smaakt het nog beter (als je er zolang af kunt blijven)
Succes en smakelijk eten!

 

Amandel kerstkoekjes

De favoriete kerstkoekjes van de balletschool. Het is oorspronkelijk een recept van Gerda Swinkels (oud leerling volw.klassiek).

Wat heb je nodig:  

  • 280 gram bloem
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 100 gram suiker
  • 210 gram boter
  • snuf zout
  • poedersuiker gemengd met vanille

Maak van alle ingrediënten een deegbal. Verdeel die in twee stukken en maak 2 rollen. Snijd de rollen in stukjes en rol elk stukje uit tot een ‘maantje’.

Leg die maantjes op een bakblik (met bakpapier bekleed) en bak ze in ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Doe de poedersuiker in een bord. Leg daarin de gebakken koekjes en bestrooi ze nog eens dik met vanillepoedersuiker.

 

Vlierbloesem bavarois en siroop 

Neem een schoongemaakte weckpot van 1 liter en doe daarin 10 vlierbloesem schermen. Giet daaroverheen 0.375 liter gekookt (afgekoeld) water en het sap van 1 citroen. Doe er 625 gram rietsuiker bij en 20 gram citroenzuur (te koop via internet of bij een goede drogist of apotheek).
Laat de pot hermetisch afgesloten zeker 6 weken staan op een donkere plaats zodat de siroop kan trekken. Af en toe omschudden zodat de suiker goed oplost.

Na 6 weken (of langer) de inhoud gieten door een heel fijne zeef of door een kaasdoek.

Bewaar de siroop in de koelkast in een schoongemaakte goed afsluitbare fles.

N.B. ook heerlijk om van deze siroop en droge witte wijn een “Hugo” te maken. Dit is natuurlijk de lekkerste siroop, zeker als je hem, net als Paulette, wel een half jaar laat trekken. Maar tegenwoordig kun je ook bij AH prima vlierbloesem siroop kopen.

Voor de Vlierbloesem bavarois heb je nodig:

  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 dl vlierbloesem siroop
  • 1/8 slagroom
  • 1 snufje zout

Week de gelatine in water. Klop  2 eierdooiers met suiker schuimig

Verwarm de helft van de siroop en los er (van het vuur af) de uitgeknepen gelatine in op. Voeg de rest van de siroop toe en doe dit samen bij de geklopte dooiers.

Laat dit mengsel afkoelen in de koelkast tot het “lobbig” wordt. Duurt meestal ongeveer een half uur.

Klop daarna de slagroom stijf en klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Spatel eerst de room door het gelatine mengsel en tot slot het geklopte eiwit. Laat in een vorm of schaal opstijven in de koelkast (zeker 3 uur)

Smakelijk eten!!

Vlier vind je overal langs de dijken en in het park op onze wallen rond de stad.

Kennen jullie “Muggenwolkjes”?

Die kun je ook van de net geplukte vlierbloesem schermen maken. Dat recept zullen we volgend jaar in mei als de vlier bloeit nog eens in de Balletspiegel zetten. Heerlijk bij de thee!!

Recept voor Notenpaté (4 personen)

Grof malen:
150 gram walnoten en 120 gram brood

Fruiten:                     
flinke ui
3 tenen knoflook (de Franse zijn behoorlijk groot)
gesnipperd stukje peen en stukje rode paprika (vooral voor de kleur)
champignons (bakje)

Bij elkaar doen en vermengen met:
verse tijm uit de tuin + twee eetlepels gedroogde Provençaalse kruiden bij gebrek aan andere verse kruiden
10 a 12 eetlepels peterselie
theelepel selderijzout
zwarte peper  (ik doe er ook wat cayennepeper bij om het wat pittiger te maken)
3 losgeklopte eieren (om er een samenhangend geheel van te maken)

In een ovenschaal doen en een tijdje laten staan, zodat de smaken intrekken. Je kunt hem een dag tevoren maken of de ochtend voor het eten.

Half uur in de oven, boven + onderwarmte, 150 graden.

Als je de paté mooi wilt presenteren kun je er bladerdeeg opleggen en dat versieren met noten of wat dan ook. Ik doe dat pas na 20 minuten en dan zet ik de oven op 200 graden. 

Als je het bladerdeeg er meteen al oplegt wordt het niks, omdat het vocht uit de paté niet weg kan en 150 graden niet warm genoeg is voor bladerdeeg. Maar zonder dat dakje van bladerdeeg kan het ook heel goed, dan krijg je een mooi bruin bovenkantje. (ik deed nog wat boter bovenop)

Je kunt hem warm eten, maar koud is ook heel lekker. (de eventuele restantjes, de volgende dag…)

Bon appetit!

Appel Rozijnenbrood

Laat 125 gram rozijnen een nacht wellen in water met rum.

Maak appelmoes van

  • ongeveer 225 gram Goudrenetten
  • geraspte schil van citroen of sinaasappel
  • 3 eetlepels citroensap

Maak een deeg van:

  • 125 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel

Meng de appelmoes erdoor (nog warm) en daarna de rozijnen.

Giet dit mengsel in een ingevette vorm.

Laat 50 à 60 minuten bakken midden in een oven op 160 graden (hete lucht) of 180 graden (gewone oven). Dit moet je even uitproberen met je eigen oven.

N.B. de bovenkant moet enigszins gebarsten zijn.

Stort het brood na 8 minuten en laat zeker nog een dag staan zodat de smaak er goed intrekt.

Smakelijk eten!!!

Sint Maartens cakejes van Paulette

Met Sint Maarten is Paulette altijd druk in de week in de grote kerk en dus staat Hans de kinderen, die met hun lampion langs de deuren komen, op te wachten met een grote trommel vol cakejes. Paulette bakte ieder jaar wel 300 cakejes. Maar de laatste jaren zelfs nog meer, omdat er zó veel kinderen langs de deur komen. Hans wilde niet aan de deur staan met een lege trommel, dus nu bakt ze er bijna 400!

Om al die cakejes op tijd af te krijgen, begint ze hier al weken van tevoren mee. Tussen de lessen door bakt ze er lustig op los en lekker dat het dan ruikt in de Balletschool. Om van te watertanden!
De afgekoelde cakejes gaan per portie in de diepvries en blijven op die manier goed tot Sint Maarten. Daarnaast maakt ze voor die avond ook nog een grote pan erwtensoep voor alle buren in de Ruiterstraat.
Wil jij ook deze heerlijke cakejes eens proeven, maar ben je zelf al te oud om aan de deur te komen zingen bij Hans? Niet getreurd, want het recept vind je hieronder: 
 cakejes klein
Ingrediënten voor ± 110 cakejes:
  • 500 gram boter
  • 10 eieren
  • 500 gram bloem
  • 500 gram suiker
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • wat sinaasappelrasp

Meng alle ingrediënten door elkaar in een beslagkom. Dit kan met de hand of met de mixer. Verwarm de oven voor op 150° (hetelucht). 

Schep het beslag met behulp van twee lepels in de vormpjes. Paulette heeft hiervoor vier speciale bakvormen met 15 rondjes (zie de foto). Zo kan ze 60 cakejes tegelijk bakken in twee lagen in de oven. Baktijd per 60 cakejes: 17 minuten.