Cultuurfestival Bommelerwaard – Dromen in Vrijheid

Twee dagen, vier dansen, 1 koor en een heleboel gedichten. In het weekend van 29/30 juni was er een unieke en prachtige samenkomst van deze drie kunsten. De demogroep klassiek had de afgelopen weken hard geoefend voor deze optredens die dat weekend deel uitmaakten van het Cultuurfestival Bommelerwaard. 

De demogroep klassiek mocht samen met dichter Thom Ummels en het Zaltbommels kamerkoor, begeleid door harpiste Lisette de Nooijer, twee keer optreden. Zaterdag 29 juni was het eerste optreden op Slot Loevestein, een hete zomerdag met een prachtig zonnetje en gelukkig wat schaduw van de enorme boom die midden op het plein stond. Zondag 30 juni was het tweede optreden in de Sint Maartenskerk en daarmee gelijk een stuk koeler, maar net zoveel ongelijke stenen en struikelgevaren als op het plein op Slot Loevestein. Gelukkig is niemand iets overkomen tijdens het uitvoeren van de hard ingestudeerde dansen. 

Volgens velen waren beide optredens een prachtige samenkomst van koorzang, begeleid door dirigente Irene Maessen, dichtkunst en ballet. Eerst begon het optreden met gedicht en zang, maar even later kwam de eerste dans: pas de deux op “Auf dem Grab”, een liefdevolle en hartverwarmende dans op romantische muziek. Later kwam het duet op “die Nachtigall”, zo licht en mooi gezongen. De dans die erbij hoorde leek alsof het op een wolk werd gedanst. Daarna kwamen nog twee gezamenlijke dansen; de choreografie op “Gabriella’s song” was een muzikale weerspiegeling van de zang. Bekijk hier de opname van uitvoering van “Gabriella’s song”.  Tot slot als laatste “Freedom”, waar zang en dans echt samenkwamen met een gedicht over vrijheid dat tegelijkertijd werd uitgevoerd. “Freedom” was daarmee het eindstuk van het concert Dromen in Vrijheid. 

Buiging, applaus en een bloemetje maakte het hele plaatje compleet. Bekijk hier een opname van de uitvoering van “Freedom”. 

Over het algemeen een gave en unieke ervaring, het gebeurt toch niet zo vaak dat kunstvormen op deze manier samenkomen. Het was volgens Hans de Wit, voorzitter van Cultuurfestival Bommelerwaard, hét voorbeeld van ‘verbinding’, het thema van Cultuurfestival Bommelerwaard, waarmee er tot 14 september  2019 activiteiten zullen plaatsvinden rondom cultuur, natuur en kunst. [1]

Door Natalie van Heel en Wikje Trimbos

[1] Bron: https://www.hetkontakt.nl/regio/bommelerwaard/algemeen/203720/-dromen-in-vrijheid-koor-dans-en-poëzie-in-één-voorstelling-cultuurfestiva?redir