De voorstelling 2022

De voorstelling 2022

Ja…we gaan dit jaar weer een echte uitvoering voorbereiden met een optreden in Theater De Poorterij op vrijdag 1 en zaterdag 2 april 2022. Dit wordt een “bonte voorstelling” en dat betekent dat alle groepen van jazz, modern en flamenco meedoen, en verder de kleutergroepen, de spitzers en pas de deux. De klassiek groepen zijn het jaar daarna weer aan de beurt in een grote klassiek voorstelling.
Het verhaal dat we dit jaar gaan opvoeren is Alice in Wonderland. 

Het verhaal:

Alice is een meisje dat niet naar school gaat, maar thuis les krijgt van een gouvernante.

Op een dag zit de gouvernante haar buiten in de wei voor te lezen. Het is lekker weer, het boek is een beetje saai dus Alice valt langzaam in slaap. De gouvernante merkt het en laat haar lekker in het gras liggen.

Dan komt er opeens een wit konijn langs rennen. Hij draagt een groot zakhorloge en daar kijkt hij steeds op. Hij heeft vreselijk veel haast. Er komen nog meer konijnen langs. Achter elkaar verdwijnen ze in een konijnenhol. Alice is wakker geworden en omdat ze nieuwsgierig is kruipt ze achter de konijnen aan het hol in.

In het hol ziet ze de konijnen niet meer. Wel vindt ze een wonderlijk flesje. “drink me” staat erop. Dat doet Alice en opeens begint ze te groeien. Ze schrikt daarvan en moet erg huilen. Maar haar tranen zijn ook veel groter dan normaal en het wordt een compleet meer. Allerlei dieren komen tevoorschijn en zwemmen in deze tranenvloed. Als ze eruit klimmen moeten ze flink dansen om weer droog te worden.

Wanneer ze weer droog en warm is kijkt Alice eens om zich heen en ziet een grote blauwe rups die rustig een waterpijp ligt te roken. Daar krijg je wonderlijke hallucinaties van.

In de buurt ziet Alice opeens een grote paddenstoel staan, maar ook dat is weer een wonderlijk ding want als je van de ene kant eet word je groter, de andere kant maakt je kleiner. Alice probeert het en inderdaad wordt ze de ene keer groot en dan weer klein.

Als ze vindt dat ze haar eigen goede maat heeft komt toevallig het witte konijn weer langs. Hij heeft nog steeds haast en vertelt dat hij uitgenodigd is voor het tuinfeest van de Hartenkoningin om Croquet te gaan spelen. Daarvoor moet hij keurig aangekleed zijn, maar nu is hij één van zijn witte handschoenen kwijt. Het witte konijn vraagt of Alice alsjeblieft wil helpen zoeken. Als zij nou kijkt in de keuken van het kasteel gaat het Konijn een eindje verderop zoeken.

Alice wil hem wel helpen en ze spreken af dat ze elkaar later weer zullen ontmoeten bij de Theepartij van de Hoedenmaker.

Alice vindt inderdaad de handschoen in de keuken en gaat op weg naar de Hoedenmaker. Het is daar een wonderlijke Theepartij waar niets gaat zoals je verwacht: een wilde dans met stoelen, tafels en kopjes.

Als het witte konijn verschijnt geeft Alice hem de handschoen en samen gaan ze dan op weg naar de Hartenkoningin. Het konijn legt uit dat je je héél keurig moet gedragen bij de Hartenkoningin.

Ze komen in een mooie tuin waar de tuinman bezig is witte rozen te planten. O jee, het witte konijn weet dat de koningin vandaag alleen rode rozen wil en ze is altijd héél streng. Dus moeten gauw alle witte rozen rood geverfd worden.

Dan verschijnt de Hartenkoningin met haar hofhouding van Klaveren, Harten, Schoppen en Ruiten. Het Tuinfeest begint en er wordt Croquet gespeeld. Alice mag ook een balletje door de poortjes slaan maar dan ziet ze opeens dat de koningin vals speelt om te winnen en ze pakt de bal af. De koningin wordt woedend en laat Alice gevangen nemen. Ze wordt voor de rechtbank gebracht om gestraft te worden. Als de rechters zich met z’n allen boven op Alice storten wordt het plotseling donker en hoort ze een stem: “Alice, word wakker!”

Het is haar gouvernante die haar wekt. Alice kijkt verbaasd om zich heen. Ze is in de wei en heeft liggen slapen.

“Heb je dan gedroomd, Alice?”

……maar was het wel een droom?……want alle figuren uit het “Wonderland” verschijnen en dansen een vrolijke finale.

Rolverdeling:

Omdat we in dit ballet een Grote Alice en een Kleine Alice nodig hebben zijn er twee hoofdrollen:

  • Grote Alice wordt gedanst door  Nienke Busker (jazz 3, demo jazz, klassiek, modern, spitzen)
  • Kleine Alice is Dot Heijnen (jazz beginners) 
  • Het Witte Konijn (ook een zeer belangrijke rol) wordt gespeeld/gedanst door Agnes Reuterink (jazz volwassenen, modern, klassiek volwassenen)

In de volgende Balletspiegel zullen we meer vertellen over alle dansgroepen in dit ballet.

Voor in je agenda:

  • Generale repetitie: donderdag 31 maart na schooltijd
  • Voorstellingen: 1 april 19.30 uur, 2 april 14.30 uur en 19.30 uur