De voorstelling 2019

De voorstelling 2019

De Wonderlamp op 5 & 6 april 2019 was een groot succes. Hieronder lees je één van de recensies.

passie… plezier… perfectie… 

SUBLIEME BALLETVOORSTELLING
DE POORTERIJ IN OOSTERSE SFEREN

En weer is het Balletschool Paulette Willemse gelukt een meer dan geslaagde balletvoorstelling neer te zetten. 
Wat Emma van Maris-Metsers in haar openingsspeech zegt: “Hier is een jaar aan gewerkt.”
En dat is zéér zeker te zien. 
Weken voor de voorstelling van start gaat, laten moeder en dochter Willemse zien wat perfecte promotie inhoudt. Van de één op de andere dag is er géén straat in Bommel te vinden of de voorstelling van De Wonderlamp wordt door een poster aangekondigd.
De lokale pers plaatst wervende stukjes. 
Sociale media doen, naast de vertrouwde mond-op-mond reclame, de rest. Kortom, een schoolvoorbeeld van geslaagde marketing met als resultaat vrijdagavond een zo goed als volle grote zaal van De Poorterij.
Voor het dansfeest begint, vult de foyer zich zoetjesaan met grijsgekuifde oma’s, volgzame opa’s, glunderende vaders en moeders en trotse broertjes en zusjes van de leerlingen en natuurlijk liefhebbers van ballet. 
Want vergeet niet dat je voor een habbekrats een prachtvoorstelling te zien krijgt (en even terzijde: Balletschool Paulette Willemse levert al bijna een halve eeuw hoogstaande kwaliteit zonder ook maar één cent subsidie!).
Als de deuren van de grote zaal opengaan wordt het dringen geblazen. Het overenthousiaste publiek wil zo snel mogelijk naar binnen, liefst in één keer.
In de zaal hangt een gezonde spanning. De aanwezigen spatten van nieuwsgierigheid.
Emma heet, zoals gezegd, het publiek enthousiast welkom. Vertelt in het kort wat er bij een voorstelling als deze komt kijken, naast muziek en dans, grime, decors, licht en kostuums. 
Dan kan de magie van start gaan…
Het doek gaat open en het publiek belandt op een Oosterse markt. 
De jazz beginners+ mogen het spits afbijten. Een ondankbare klus die ze perfect klaren. Naadloos neemt de flamencogroep de fakkel over.
De lichtman van De Poorterij, Dico Weyenberg, weet iedere scène in de juiste betoverende sfeer te gieten. De weloverwogen muziekkeuze (een enkele uitzondering daargelaten) doet de rest.
En vergeet de oogstrelende kostuums niet. 
Zelfs de temperatuur in de zaal is Oosters. 
Voor wie het nog niet weet, voor het gegeven is gegrabbeld in de legendarische Oosterse verhalenbundel van Sheherazade, oftewel Verhalen uit 1001 nacht. Het Aladdingegeven is in een geëmancipeerd jasje gestoken, vandaar dat de hoofdrolspeler, pardon speelster nu Aliddah heet. Voortreffelijk gedanst door Liese Westphal. 
Ook de geest blijkt een meisje te zijn en luistert buiten het sprookje naar de naam Anne Schnitker. Goeie mimiek, ze geniet zichtbaar van haar rol. 
De derde topper is Enno van de Wal. 
De rol van grootvizier danst hij ogenschijnlijk moeiteloos. 
Kortom, louter mooie dansscènes te bekijken. 
Sprookjesachtig, magisch is ‘In het huis van de grootvizier’. Heerlijke muziek ook, van Mike – Bright Eyes – Batt. 
In de scène ‘De grootvizier heeft iedereen tot slaaf gemaakt’ wordt er zo aanstekelijk gedanst dat je zin krijgt mee te doen. Ook weer perfecte muziek, in dit geval van Ramin Djawadi. 
In de scène van ‘In de betoverde grot zijn bijzondere edelsteentjes’ dansen zeer jeugdige leerlingen prejazz. Succes gegarandeerd. Schouderbandjes zakken af, worden ‘onopvallend’ teruggehaald… 
Het is een zgn. bonte voorstelling waarbij allerlei muziekstijlen, van klassiek tot modern en van flamenco tot jazz het podium vullen. En toch is het door het verhaal, de bijna naadloos bij elkaar passende muziek (Sting, Mike Batt, James Newton Howard), ondersteund door een mooie uitlichting één klinkend geheel geworden. 
Het publiek klapt zich na ieder nummer terecht de blaren op de handen. 
Lachen ook als het vliegend tapijt, 2MK (MensKracht), opkomt. 
Helemaal dikke pret als er drie kamelen uit de coulissen opduiken. 
Bij de finale, waarbij alle leerlingen het toneel vullen, raakt het publiek overenthousiast. 
Een toegift kan niet uitblijven. 
Wat een voorstelling! 
Allesbehalve een fata morgana. 
Een ontroerde Paulette deelt bloemen uit. 
Dank aan alle mensen voor en achter de schermen voor een onvergetelijke, sprookjesachtige avond. Top! 
Zo’n voorstelling, waarbij al met al zo’n kleine 1000 mensen betrokken zijn, wens je De Poorterij, dus Bommel, veel, heel veel vaker toe.

Rein van Willigen