De voorstelling 2020

De voorstelling 2020

Helaas hebben we onze voorstelling op 17 & 18 april jl. moeten uitstellen voor onbepaalde tijd vanwege het Coronavirus. Zodra wij weten wanneer we de voorstelling kunnen houden, laten we het jullie weten. 

 

Ter ere van deze feestelijke 50e voorstelling worden er een paar geliefde balletten in reprise genomen. We beginnen met een ballet van de jongste groepen ‘De Teddyberen Picknick’ Paulette’s favoriete kleuterballet. 

De leerlingen van Peuterballet en Kleuterles 1 en 2 dansen mee in De Teddyberen Picknick. Iedere groep doet telkens 1 voorstelling mee, anders is het te vermoeiend voor ze. Hieronder lees je wanneer welke groep mee doet:

  • vrijdagavond: Kleuterles 1
  • zaterdagmiddag: Peuterballet
  • zaterdagavond: Kleuterles 2

Daarna volgt het sprookjesballet ‘De Molenaarsknecht en zijn Kat’. 

Na de pauze dansen de gevorderde leerlingen een ballet dat Paulette al in 1986 voor het eerst maakte op de Paganini variaties van Rachmaninoff.

Het verhaal van de Molenaarsknecht en zijn kat en de rolverdeling

 

Er was eens een molenaar (Marc Jansen) die drie knechten had. Toen hij oud en ziek werd wilde hij op zijn sterfbed de jongens alle drie iets geven omdat hij zo tevreden over ze was.

De oudste knecht (Enno van der Wal) kreeg de molen. De tweede knecht (Thijmen van Heusden) kreeg een zak geld en de derde knecht (Aede Kanselaar) kreeg zijn kat. De twee oudste knechten waren heel blij met hun geschenk maar de jongste knecht dacht: wat moet ik nou met die kat? Het bleek echter een bijzondere kat (Didi Bosman), een kat die kon praten. De kat zei tegen de knecht: als je doet wat ik zeg zal ik je een rijk en gelukkig mens maken. Het eerste wat je moet doen is: je kleren uittrekken en in de vijver springen.

De knecht was heel verbaasd maar besloot te doen wat de kat zei en sprong dus in zijn ondergoed in de vijver. Meteen verstopte de kat de kleren. Toevallig kwamen op dat moment de koning en de koningin (Lennart Puijker en Annemijn Barendse) met een hele hofhouding langs (klassiek 5b, 1, 2b en de instroomgroep klassiek). De kat boog voor de koning en de koningin en zei: mijn meester is een edelman, de markies van Karabas, en hij is gaan zwemmen. Iemand heeft zijn kleren gestolen en nu durft hij niet uit het water te komen.

Dat is te erg, zei de koning en hij gaf aan de hofdames opdracht om snel wat mooie kleren te regelen voor de arme edelman. Zo gebeurde het en de molenaarsknecht werd prachtig aangekleed. Hij zag er nu echt uit als een markies en werd door de koning en de koningin uitgenodigd om mee te gaan wandelen naar het volgende dorp.

Intussen ging de kat snel naar dat dorp en zei tegen de mensen daar: Als de koning langs komt en vraagt van wie dit dorp is moet je zeggen dit is van de Markies van Karabas. We versieren snel het dorp in de kleuren van de Markies: rood en geel. Als jullie dit doen zal ik ervoor zorgen dat jullie bevrijd worden van de boze tovenaar die hier in de buurt in het kasteel woont en die een echte tiran is. Nou, dat wilden de mensen uit het dorp (klassiek 5/6, 3b, 5a, 2a, 4b, spitzers en pas de deux) maar al te graag dus snel versierden ze alle huizen en bomen met vlaggetjes in rood en geel en ze droegen zelf ook die kleuren op hun kleding.

Toen de koning in het dorp kwam zag het er feestelijk uit en er werd een vrolijk feestje gehouden voor het Koninklijke gezelschap.

De kat ging intussen verder naar het kasteel van de boze tovenaar (Nick Lommen). Ze sloop naar binnen en toen zij de tovenaar zag deed zij heel onderdanig. O grote tovenaar, u bent wel heel groot en machtig want u kunt alles, nietwaar. U kunt zichzelf vast in een reus omtoveren of in een enorme olifant. Maar kunt u zich ook in iets heel kleins veranderen? Een klein muisje bijvoorbeeld?
De tovenaar wilde graag zijn kunsten laten zien en veranderde zich in een klein muisje (een leerling van niveau 2a). Dat had hij beter niet kunnen doen. De kat sprong erop af en at hem in één hap op.

Zo, opgeruimd staat netjes! Iedereen was blij dat de tovenaar voorgoed verdwenen was.

De kat liet snel een feestmaal klaarzetten voor het Koninklijke gezelschap (klassiek 5a en 2a) en toen ze binnen kwamen waren ze erg onder de indruk van het mooie kasteel. Omdat alles weer in de kleuren van de zogenaamde Markies versierd was dacht iedereen dat de knecht een echte rijke Markies was.

De knecht was de kat zo dankbaar dat hij hem aaide en een knuffel gaf. Toen gebeurd er iets wonderlijks: de kat veranderde in een lief meisje. De betovering was verbroken en de “Markies” en het meisje bleven voor altijd samen in het kasteel wonen. Dat werd een vrolijk feestje.

 

Let op: de kinderen van niveau 1 worden verdeeld over de voorstellingen want zij doen maar 1 keer mee anders is het te vermoeiend voor ze. De ouders horen binnenkort wanneer hun kind aan de beurt is.

Noteer de data in je agenda en houd ze vrij:

Generale repetitie op donderdag 16 april 2020 na schooltijd
Voorstellingen op vrijdagavond 17 april en zaterdagmiddag en -avond 18 april 2020
(N.B. dit is het eerste weekend van de Meivakantie in Zaltbommel)